Hvilke lover og regler finns gjeldende fravær?

I denne artikkelen har vi laget en kort summering av de mange regler som finnes for ulike typer fravær. For å få en full oversikt kan du klikke på de ulike linkene.

Egenmelding

Egenmelding betyr at du melder fra til arbeidsgiveren din om at du er syk, uten at du leverer sykmelding. Du kan bruke egenmelding opptil tre kalenderdager om gangen og opptil fire ganger i løpet av ett år. Dette er en minimumsordning, og alle virksomheter kan bruke en utvidet rett til egenmelding i inntil hele arbeidsgiverperioden.

Under selskapsinnstillinger i systemet kan administrator velge hvilke regler som gjelder for deres selskap. Standardinnstillingen er 4 tilfeller i løpet av 12 måneder og 3 dager per tilfelle, men disse kan altså endres hvis selskapet bruker en utvidet rett til egenmelding. 

På NAV sin hjemmeside kan du lese om hvilke regler som finnes når det gjelder egenmelding. 

https://www.nav.no/egenmelding 

Les mer i folketrygdloven:

https://lovdata.no/nav/folketrygdloven/kap8/%C2%A78-23 

Sykt barn

Hjemme med sykt barn-dager kalles egentlig omsorgsdager. Hvor mange omsorgsdager du har rett til å bruke i løpet av et kalenderår kommer an på samlivssituasjonen din, og hvor mange barn du har. Normalt sett kan du bruke omsorgsdager ut kalenderåret barnet fyller 12 år, men også dette kan variere hvis en godkjent søknad foreligger. 

For å finne ut av hvor mange omsorgsdager du kan ha rett til kan du gå in på NAV sin hjemmeside og bruke kalkulatoren:

https://www.nav.no/omsorgspenger

Under selskapsinnstillinger kan administrator velge hvor mange omsorgsdager i løpet av et kalenderår de ansatte kan registrere. Den verdi administrator velger her gjelder for alle ansatte, det er ikke mulig å velge ulike verdier for ulike ansatte. Standardinnstillingen her er 10 dager per kalenderår, som er det du automatisk har rett til hvis du har ett eller to barn. Hvis selskapet har ansatte som har rett til flere dager enn maksverdien i systemet kan dette ordnes på to måter:

1. Administrator/avdelingsledere registrerer dagene i kalenderen for den ansatte, når denne har nådd maksverdien. Disse brukere for lov å registrere over maksverdien på sine ansatte.

2. Administrator velger en høyere verdi på innstillingen sånn at alle ansatte kan registrere opp til den nye maksverdien. Administrator/avdelingsleder må da selv passe på at en ansatt ikke får godkjent flere dager enn det de har rett til.

Hvis en ansatt har ett barn som er kronisk syk eller har en funksjonshemning kan den ansatte søke om ekstra omsorgsdager. Hvis en godkjent søknad foreligger kan barnet markeres som "Kronisk sykt" i systemet. Den ansatte kan da registrere ubegrenset antall omsorgsdager i kalenderen. 

Les mer i folketrygdloven:

https://lovdata.no/nav/folketrygdloven/kap9

Ulønnet og lønnet permisjon

Permisjon er arbeidstakers rett til å være borte fra jobb i kortere eller lengre perioder. For eksempel i forbindelse med fødsel og barseltid, legebesøk, begravelser, utdanningspermisjoner, militærtjeneste eller annet. Permisjon kan være lønnet – helt eller delvis – eller ulønnet. En del permisjoner er lovfestet mens andre kan være avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. 

Les mer om ulike typer av permisjoner her:

https://www.altinn.no/starte-og-drive/arbeidsforhold/permisjoner-og-ferie/lonnet-og-ulonnet-permisjon/ 

https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/permisjoner/

https://lovdata.no/nav/lov/2005-06-17-62/kap12

Sykemelding

En sykmelding er aktuell når det er medisinske grunner som hindrer deg i å være på jobb. Sykmelding skrives av lege, men tannleger, manuellterapeuter og kiropraktorer har også rett til å skrive sykmeldinger ved enkelte diagnoser. Det er NAV som avgjør om sykmeldingen gir deg rett til sykepenger.

Les mer om sykmelding her:

https://www.nav.no/sykmeldt

https://lovdata.no/nav/folketrygdloven/kap8

Ferie

Alle arbeidstakere har krav på minst 25 virkedager ferie hvert år. Siden lørdag regnes som virkedag, vil det normalt si at arbeidstaker har krav på fire uker og én dag ferie hvert kalenderår. Arbeidstakere som har fylt 60 år skal ha en uke ekstra. Det kan avtales mer ferie enn det som følger av loven. Mange har gjennom tariffavtale eller annen avtale med arbeidsgiver rett til fem uker ferie.

Under selskapsinnstillinger kan administrator velge hvor mange feriedager i løpet av et kalenderår de ansatte kan registrere. Standardinnstillingen er 25 feriedager og 5 ekstra feriedager (for de over 60 år), men det kan endres av administrator hvis selskapet har avtale om noe annet. Verdiene her viser ikke virkedager, så 25 dager her innebærer at en ansatt kan registrere 5 ukers ferie, hvis arbeidsuken er 5 dager. 

Les mer om ferie her:

https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/ferie/

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1988-04-29-21